Windows 10 (upgrade)

Op 29 juli verschijnt de nieuwste versie van Windows, Windows 10. Aangezien Microsoft dit nu al aanbiedt via het reserveren van de update kijgen we al veel vragen hierover. Daarom geven we op deze pagina al antwoord op veel gestelde vragen en tevens vind u onderaan ook handige tips!

Veel gestelde vragen:

– Wanneer komt het beschikbaar?
De uitrol begint op 29 juli: in eerste instantie krijgen alleen de mensen die vooraf Windows 10 hebben getest deze ontvangen. Pas als daar geen serieuze problemen bij ontstaan gaat Microsoft verder met het uitrollen.
– Kan ik het op 29 juli installeren?
Nee, waarschijnlijk niet. Microsoft rolt het in verschillende rondes uit om massale problemen te voorkomen, wanneer u het kunt installeren is niet bekend. Doe dit echter niet meteen bij uitkomst, zie hieronder.
– Kan ik Windows 10 gelijk installeren als het mij wordt aangeboden?
Dit is niet aan te raden. Microsoft heeft pas 2 weken voor het verschijnen de laatste versie van Windows 10 afgerond. Fabrikanten en software makers hebben dus ook niet de tijd om te testen voor de verschijning van Windows 10. Dit betekent bijvoorbeeld dat anti-virus pakketten en stuurprogramma’s nog niet zijn aangepast. Dit zal in veel gevallen voor problemen zorgen, bijvoorbeeld niet meer opstartende computers.
– Ik heb een tijdje gewacht met de upgrade. De drivers en antivirus makers zullen hun zaken hebben aangepast, kan ik nu veilig de upgrade uitvoeren?
Helaas weer nee. U zult al uw programma’s eerst moeten updaten. Ook alle stuurprogramma’ s zullen vernieuwd moeten worden. Dan is er een kans dat het goed gaat. Hoe langer de computer gedraaid heeft hoe meer kleine foutjes er ontstaan. Die kunnen allemaal zorgen voor problemen. Kort gezegd een 3 jaar draaiende Windows 7 zal een stuk meer problemen geven bij de upgrade dan een net geïnstalleerde Windows 8.1. Hoe groot het probleem gaat worden is nog niet te zeggen.
– Werken al mijn apparaten en programma’s nog met Windows 10?
De meeste wel. De verwachting is dat alles wat met Windows 8.1 werkt ook onder Windows 10 gaat werken. Uitgezonderd enkele systeem utilities en anti-virus en malware pakketten, deze zullen naar Windows 10 moeten worden aangepast. Tevens zullen er apparaten zijn waar alleen Windows 7 drivers voor zijn die niet met Windows 10 gaan werken. Voorbeelden hiervan zijn oudere printers en scanners. Ook ‘exotische’ apparaten kunnen problemen geven.
– Werkt eScan anti-virus of iss al met Windows 10
Ja. Via de updates rolt eScan nu versie 1780 uit die werkt met Windows 10. Op de wiki staat nu ook versie 1789 klaar. Als u een gecustomized versie gebruikt moet ook een nieuwe aanvragen. Voor schone installaties is dus ook versie 1789 nodig. We raden bij updates aan ook eerst eScan te vervangen door versie 1789.
– Ik heb zelf de update uitgevoerd en mijn computer start nu niet meer op, is dit garantie?
Nee dit valt niet onder de garantie. Wel zullen we u helpen met het oplossen van de storing. Het kan zijn dat er een herinstallatie uitgevoerd dient te worden.
– Is het gratis?
De update van de software is het eerste jaar na verschijnen gratis voor legale Windows 7, 8 en 8.1 gebruikers. Bezitters van Vista en XP dienen een volledige versie kopen. Vaak zijn dit wel verouderde computers en ligt een upgrade meer voor de hand. Wij adviseren u daar graag in. Wel zijn er kosten voor de hulp bij installie door ons
– Is het veilig?
Microsoft heeft Windows 10 getest met een testteam groter dan 5 miljoen mensen, de grootste test ooit vanaf het bestaan van Microsoft. De meeste fouten zijn er uit gehaald, echter is het natuurlijk altijd mogelijk dat bepaalde fouten of bugs alleen in uw configuratie optreden met een specifiek apparaat of programma. Wij adviseren u daarom altijd een back-up van uw belangrijke gegevens en bestanden te maken voordat u de Windows 10 upgrade uitvoert.
– Hoe krijg ik een licentie?
Op het moment dat u de upgrade uitvoert vanuit uw huidige legale Windows wordt u computer bij Microsoft geregistreerd. U krijgt geen aparte code. Onderaan staat bij het kopje Licentie nog een uitgebreidere uitleg over de licentie

Veilig uitvoeren upgrade Windows 10

De meest veilige methode van upgraden is een volledige herinstallatie van Windows 10. Hierbij heeft u geen restanten van eventuele problemen in een oudere windows installatie en werkt alles snel en efficiënt.

Wat raden wij aan bij deze herinstallatie:
– Volledige back-up van alle bestanden in de gebruikers mappen (staan er bestanden op afwijkende plaatsen hou hier dan rekening mee. Komt tegenwoordig steeds minder vaak voor).
– Volledige herinstallatie van Windows 10 zonder behoud van oude data.
– Terugzetten van de data indien de programma’s geschikt en legitiem zijn.
– Instellen van de mail, indien u nog geen gebruik maakt van IMAP kan dit ook omgezet worden, dit valt niet in de standaard installatie (zie onder).
– Installatie van de anti-virus en u eventueel hierin adviseren
– Installatie van de stuurprogramma’s van de computer zodat deze optimaal werkt.
– Instellen van de (online) back-up

Daarnaast raden wij de volgende stappen ook aan, dit is echter optioneel en valt niet in het standaard herinstallatie pakket.

– Omzetten van uw mail naar IMAP/MAPI(1) of adviseren in een provider welke dit ondersteunt.
– Aanmaken van een Microsoft account(2) indien deze niet aanwezig is. Dit is nodig om de Microsoft App Store te gebruiken.

Natuurlijk is niet elke computer gelijk geschikt voor het upgraden naar Windows 10. Ook adviseren wij u vooraf een back-up te maken.

De andere mogelijkheid is een update uit te voeren met behoud van data. Doen dan alle stappen zoals boven beschreven alleen is de installatie van Windows 10 met behoud van data. Voor de installatie alle drivers en programma’s updaten naar een Windows 10 geschikte versie. Dit zal in een aantal gevallen niet goed gaan en dan zal er alsnog een volledige installatie moeten worden uitgevoerd. We raden dit alleen aan bij Windows 8.1 machines. Heeft u nog een oudere versie (7 of 8) dan raden wij deze methode af.

En nu?

Mocht u verdere vragen hebben met betrekking tot Windows 10 dan kunt u hiermee bij ons terecht. Wijzelf hebben al even ervaring met de testversies van Windows 10 en al heel veel onderdelen ervan gezien.

Licentie.

Hoe werkt de licentie. Tijdens het updaten naar Windows 10 vanaf een legale Windows 7/8/8.1 computer wordt er een profiel van die machine aangemaakt bij Microsoft. Je krijgt dan ook geen code, maar dit activeert dan gewoon. Wil je de pc later schoon herinstalleren wordt de machine gewoon tegen dit profiel geactiveerd. Een pc die gecrashed is kun je dus niet direct schoon installeren, je zult vanuit een werkende Windows eerst moeten upgraden.

Herinstalleren is dus gewoon mogelijk, de activatie wordt gedaan door de hardware te vergelijken met de database. Wat gebeurt er nu bij het vervangen van hardware, bijvoorbeeld bij defecten. Volgens Microsoft zou een harddisk/ssd geen probleem moeten zijn. Een mainboard zou volgens Microsoft een nieuwe machine zijn. Dit werd echter bij vorige versie van Windows ook gezegd en toen was het in de praktijk geen probleem, of dit nog zo is zal de tijd leren. Je hoeft dus geen codes of wat dan ook op te slaan. Wel wordt er gesuggereerd dat het Microsoft account er ook mee te maken heeft en dat een machine die wordt ingelogd met een Microsoft account makkelijker is te activeren bij hardware wissel

Voetnoten.

(1) MAPI: Bij MAPI staat u email niet op uw computer, maar bij de provider, uw computer heeft hier een kopie van. De nieuwe mail programma’s van Windows 10 ondersteunen ook alleen MAPI. Grote voordeel is dat uw mail gelijk is op verschillende apparaten (tablet, telefoon en computer). Sinds ongeveer een jaar ondersteunen alle grotere providers dit.

(2) Microsoft account: Dit is 1 centraal account dat u gebruikt voor alle Microsoft diensten, onder andere het inloggen op Windows vanaf versie 8. Een hotmail of outlook.com email adres is ook een Microsoft account. Belangrijk is dat alle gegevens goed worden ingevuld.

 

Back to Top