Wifi bereik vergroten en doorvoer verbeteren

Dit is in de praktijk veel lastiger dan mensen denken.

Meeste providers bieden op dit moment een eigen router/modem. Bij KPN zit je vast, bij Ziggo en UPC wordt het ook steeds lastiger om een eigen router neer te zetten. Providers wijzigingen soms iets of de klant gaat zelf met de helpdesk aan de slag  waarna de boel niet meer werkt.

Laat je het professioneel installeren (door onze dealers) dan is een Ubiquity Unifi Accespoint de beste keuze. Grootste bereik. Alle functies van de router van de Provider blijven in stand, ook na een reset van de provider blijft de boel (bijna) altijd werken.

Grootste kracht is bij het plaatsen van meerdere, je krijgt dan een roaming netwerk. Alle accespoints moeten met kabel verbonden worden. 1 SSID en 1 wachtwoord. Je word ongemerkt van het ene naar het andere accespoint overgezet als het bereik te laag is. Bij extenders etc. heb je geen roaming, ook als is de SSID gelijk. Dit is wat je dan ook bij een zakelijke gebruiker neer zet. Ubiquiti stel je in met software die je op een pc zet. Na instellen is de software in principe niet meer nodig. Dus in tegenstelling tot de meeste andere oplossingen log je niet in op het apparaat zelf, maar zet je op 1 computer deze software. Bij sommige geavanceerde instellingen (bv guest netwerk met inlogpagina) is het wel nodig deze software te laten draaien. Een aparte blog over Ubiquiti Unifi staat hier.

Zelf doen: Redelijk goed te doen (voor mij makkelijk, meest consumenten iets lastiger) een echt accespoint plaatsen, het gewone intellinet Accespoint. Eventueel bereik vergroten met een repeater (als je het bekabeld doet zou ik altijd voor Ubiquiti gaan ivm roaming).

Repeaters geven redelijk vaak problemen. Je ziet alleen de verbinding tussen pc en repeater, niet die tussen de repeater en de modem. Probleem bij huizen is dat het signaal niet langzaam omlaag gaat zoals buiten, maar in 1 keer bijna helemaal wegvalt door een object (bv dikke muur met staal). Zet je de repeater na de muur is de verbinding tussen router en repeater zeer zwak. Zet je hem voor de muur dan is de verbinding tussen de repeater en de client heel zwak.

Die dingen heten dan dus ook extenders of repeaters. Ze worden soms ook versterkers genoemd, maar dat zijn het echt niet.

Duurdere repeaters kunnen ook op de 802.11A band werken (5GHz). Mooiste is dan de router en accespoint of 5 GHz verbinden (beiden moeten dit dus kunnen). Voor de clients is dan de 2.4 GHz band beschikbaar zonder de overhead van de repeater. Probleem is dat de 5GHz band een veel kleiner bereik heeft. Dit geeft dus alleen nog maar weer extra problemen.

Indien de klant nog een niet wifi modem heeft (dus een echt modem) heeft hij of zij een gewone router nodig. De manhattan modellen bieden een goed bereik. Ook gembird heeft een paar prima instap modellen.

Als het bereik goed is en er is een hoge signaalhoogte met alle clients biedt 300N de hoogste doorvoer. Is het bereik het belangrijkst haal je vaak net iets meer uit 150N. Daarom voeren we ook beide modellen. Een adapter met een externe antennen levert over het algemeen zeer veel betere prestaties.

Back to Top