USB 3.1

Sinds enige tijd bestaat USB 3.1. Dit is echter een stuk lastiger dan voorheen. Ik zal proberen kort uit te leggen hoe het zit:

Je hebt met 3 zaken te maken, USB 1/2/3/3.1, Power delivery en de stekker.

USB Generatie

USB 3.1 Gen1, dit is gewoon USB3 maar met een nieuwe naam (de extra’s merk je niets van in de praktijk gewoon USB3), max 5 Gbit/s. Het heet soms ook wel SUPERSPEED

USB 3.1 Gen2, of USB 3.1 SUPERSPEED+, de echte USB3.1, max 10 Gbit/s.

USB3.0/3.1Gen1/3.1Gen2 kunnen allemaal dezelfde stekker gebruiken. Voor Gen2 is geen kleur afgesproken, soms zie je paars, maar is afhankelijk van de fabrikant.

USB Power Delivery

Een systeem wat dit ondersteunt kan veel meer stroom leveren over de USB poort dan tot nu toe mogelijke was. Dit kan ook terwijl de andere functies (data) aan blijven. Dit kan tot 100 Watt. Zowel de kabel als de host moeten dit wel ondersteunen. Voor dit systeem is wel een kabel nodig met een type C stekker. Let op de kwaliteit van de kabel is heel belangrijk, veel kabels komen bv maar tot 65 watt. In principe hoort er electronica in de kabel te zitten die zorgt dat er niet meer doorgaat dan de kabel aankan. Alleen niet iedereen gaat hier netjes mee om met geroosterde kabels als gevolg.

USB Type C stekker

Naast de bekende stekkers is er nu ook Stekker Type C. Redelijk compact en omdraaibaar. Dit is erg handig want je hebt nog maar met 1 stekker te maken. Deze stekker kan ook gewoon met USB2 gebruikt worden (en natuurlijk met USB3.1 gen 1 en 2). Dus een Type C stekker betekend niet automatisch USB31. Deze stekkers zijn ook nodig voor het eerdere genoemde USB Power Delivery. Daarnaast kunnen er straks nog meer diensten over, zoals DisplayPort.

Conclusie

Je moet goed opletten wat je precies wilt of alles ondersteund is. Na verloop van tijd zullen we dan 1 kabel overhouden waar alles over kan, bijvoorbeeld laptops die je met een 1 kabel op een monitor aansluit waarover beeld, stroom en usb gaat. Voorlopig blijft het opletten. Dit document wordt geupdate zodra er meer informatie beschikbaar komt.

Back to Top