Ubiquiti UniFi

Dit is een uitbreiding van deze blog post over het vergroten van het wifi bereik.

Ondanks de lastige uitspraak is Ubiquiti een zeer interessant merk voor de zakelijk markt maar ook voor particulieren. Het gaat hier dan over heen WiFi systeem, UniFi

Hoe werkt dit systeem; Op 1 systeem installeer je de software (hier te krijgen). Hoeft de software niet te blijven staan (bv bij een consument) kun je er ook voor kiezen dit met een installatie op je eigen laptop te doen. Voor de beste werking raad ik aan de laatste versie van Java te installeren en oudere versies te verwijderen. Pas daarna installeer je de software. Mochten er toch problemen zijn met java staan hier veel oplossingen.

Je maakt het Wifi netwerk aan tijdens de setup en de Accespoints krijgen automatisch de juiste gegevens van de software controller. Ook kun je vanuit de controller gemakkelijk de laatste firmware uitrollen.

Waar moet je op letten:

  • De standaard uitvoering (niet pro/ac) gebruiken een eigen 24 volt POE systeem. Bij elke schotel zit hiervoor een injector. ¬†Ook leveren ze zelf switches en routers die 24 volt POE kunnen leveren. De pro en ac modellen gebruiken gewoon 48 volt POE en zijn ook met gewone POE switches te gebruiken.
  • Dit systeem werkt het best als alle accespoints met een kabel verbonden zijn aan het netwerk. Je kunt ook een schotel draadloos met een andere verbinden (moet je nog wel steeds 1 utp kabel erin stoppen die stroom levert via de injector). Dit werkt echter minder snel en betrouwbaar.
  • De niet pro/ac modellen zijn 100 mbit en linken niet door (utp uit). De Pro en AC modellen ondersteunen gigbit lan en hebben een uplink poort.

Compleet overzicht op de site van de fabrikant hier.

Sinds kort bieden ze ook een router die in het zelfde management systeem kan worden opgenomen. Dit werkt zeer goed, al zijn er nog niet veel opties die je kunt instellen. In toekomstige updates zal dit worden uitgebreid. Voor enterprise gebruik zijn er ook switches die in het systeem passen (minimaal 24 poorts).

Back to Top