Testen SSD Schijven

Hoe test ik mijn SSD, dit is een veel gesteld vraag. Bij een harddisk word regelmatig een test gedaan. Wat hier getest word is het de toestand van de platen, kan er betrouwbaar naar geschreven worden, kan er betrouwbaar van gelezen worden. Alle ander fouten in in de firmware en elektronica test je hier dan ook niet mee. In de praktijk is dat meestal voldoende, maar een disk die door de test heen komt kan in theorie toch problemen geven (al komt dit zeer zelden voor).

Een SSD werkt anders. De cellen van een SSD gaan na een flink aantal keer schrijven kapot, dit is een gegeven! De SSD heeft dan ook extra cellen om dit te compenseren. Het testen van de cellen werkt dan ook niet, de controller geeft je ook geen toegang tot deze cellen. Zou je dit al kunnen doen dan verkort je alleen maar de levenduur. In de SSD zit een stukje dat heet SMART (zit ook een gewone disk) waarin fouten worden bijgehouden die het systeem detecteert. Het is lastig om dit te lezen, maar een bv Crystal Disk of SSD life kunnen deze informatie uitlezen en in een begrijpelijke vorm weergeven.Zijn er dus te vaak cellen kapot gegaan dan kan het zijn dat de disk niet meer goed is (niet meer genoeg cellen beschikbaar). Dit gebeurt pas na vele pentabytes aan data. Je hebt hem dan opgeschreven. Dit is dan ook geen garantie. Helaas intepreteren sommige programma’s de SMART informatie nog wel een verkeerd, dit gebeurt met name bij oudere SSD’s

Hoe test je nu? De cellen controleren kan dus niet. Met Crystal Disk lees je de SMART status uit. Lezen en Schrijven van data gaat goed, dan is de SSD dus goed. Je test dus eigenlijk de werking van de controller. Is de SSD niet te benaderen dan is hij dus stuk of er zijn lees en schrijffouten die in het zelfde systeem met een andere disk niet plaats vinden.

Back to Top