Secure-Digital, formaat en snelheid

Bij secure-digital kaarten komen we een aantal codes tegen, deze gaan over het formaat, de interface of de snelheid:

Formaat

Secure-Digital (SD), de basis

Mini-SD, kleiner form, komt zo goed als niet meer voor

Micro-SD, zeer kleine uitvoering, gaat in telefoons, tablets etc.

Micro en Mini-SD zijn met een passieve adapter om te zetten naar SD. Veelal wordt een micro-SD kaart verkocht met adapter naar SD.

 

Interface (en aantal MB’s)

SD ondersteunt tot 2 GB (er zijn 4 GB modellen, maar dat geeft vaak problemen)

SDHC (High-Capacity): ondersteunt tot 32 GB, ziet er identiek uit, aangezien 2 GB of kleiner bijna niet meer verkocht wordt zijn de meeste SD kaarten eigenlijk SDHC. De host moet wel SDHC ondersteunen. Allen verouderde apparatuur  kan hier niet mee overweg.

SDXC (extended capacity): ondersteunt tot 2 TB

Naast deze standaard ondersteunen sommige SDHC en veel SDXC kaarten een modernere interface (bus), de Ultra High Speed (UHS) bus. UHS-1 voert de maximale snelheid al flink op en de UHS-II bus kan nog hogere snelheden aan. Dit is echter wel de bus (interface) en zegt nog niets over de snelheid die de kaart haalt. Ook hier moet de host (telefoon/tablet) het wel ondersteunen om hier gebruik van te kunnen maken. Stop je deze kaart in een apparaat wat de bus niet ondersteunt maar het soort wel dan werkt het, maar zonder de hoge snelheid. Voorbeeld: Je stopt een UHXC kaart met UHS-II in een kaart lezer die UHXC aan kan, maar niet de UHS-II bus dan werkt het, alleen op lagere snelheid. Dit is soms best even puzzelen.

Wat zie je op het kaartje, Het Secure Digtal Logo. Bij SDHC staat er HC onder, bij SDXC staat er XC onder. Als er vervolgens een I bij staat kan de kaart UHS-1 aan, bij een II kan er met UHS-II worden gewerkt.

Snelheid

Dit word in klasse ingedeeld. Vaak geven fabrikanten hier nog een eigen toevoeging of verdraaiing aan. Deze klasse geeft alleen de minimale serieeele snelheid aan en binnen 1 klasse kunnen er dus nog aardige verschillen zijn. Op verpakkingen worden vaak zeer veel hogere waarden aangegeven: dat zijn vaak bussnelheden en zijn voor de toepassing van deze kaartjes minder relevant.

  • Class 2, 2 MB/s
  • Class 4, 4 MB/s
  • Class 6, 6 MB/s (op dit moment wel zo’n beetje de minimale snelheid die alles haalt)
  • Class 10, 10 MB/s, minimale snelheid nodig om full HD opnames te doen
  • UHS Speed class 1 (U1), 10 MB/s
  • UHS Speed class 3 (U3), 30 MB/s

Op de kaart staat bij de Class 2 tm 10 een soort grote C met daarin de class. De UHS zie je als een soort grote U met daarin 1 of 3. Bij de UHS kaarten staat vaak ook nog de Class snelheid erbij, dit is de snelheid die gehaald wordt als er geen UHS op de host zit.

Let dus op dit zijn minimale snelheid. Bij de UHS snelheid klasse staat er dus niets over de bus. De snelste kaart is dus SDXC met een UHS-II bus en U3 snelheidsclasse.

Vroeger werd ook nog de x snelheid gebruikt, dit is x maal de snelheid van een cd-rom (1.23 Mbit/s). Hierbij werd wel de hoogste lees snelheid gebruikt, niet de minimale schrijfsnelheid die natuurlijk veel lager ligt. De Class 10 komt ongeveer overeen met de 100x klasse.

Een nog uitgebreidere bespreking van deze standaard is hier te vinden: https://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital

Back to Top