Schermvullend beeld op een televisie met een pc/android box/stick

Bij het aansluiten van een pc of android/box stick is het fijn als het beeld de hele tv vult, maar niet erbuiten. Standaard staan veel tv’s in een overscan mode, er zit dan wat van het beeld buiten beeld. Dit is bij veel apparaten geen probleem omdat de interface een dikke rand heeft (bv spelcomputer als xbox) of het valt gewoon niet op dat je iets mist (bv een DVD). Bij Windows of Android is dit wel vervelend, omdat het menu dan vaak buiten beeld valt.

Hoe is dit op te lossen? Oplossing 1 verdient de voorkeur. Geeft het beste beeld en werkt in principe met alles. Let op, sommige Android boxen worden standaard geleverd met het beeld kleiner gemaakt, zodat het bij een tv met scaling past. Staat scaling dan uit op je tv hou je dikke randen over. Kies dan net als bij oplossing 2 voor de scaling, alleen maak je het beeld dan groter ipv kleiner.

Oplossing 1: Stel de tv in zodat overscan uit staat. Dit verschilt natuurlijk per merk. Bij veel Samsung modellen zit dit onder: Menu->Beeld->Beeldformaat. De optie 16:9 lijkt de juiste instelling, maar dit is juist overscan! Je moet kiezen voor volledig scherm. Nu zal de interface netjes in beeld staan.

Oplossing 2: Regel het beeld met de scaler van de computer/android box. Dit is minder mooi en zit ook niet in elke machine. De meeste Android boxen met een Rockchip, AllWinner of AmLogic chip hebben deze optie onder instellingen, weergave en dan scaling (soms heet het iets anders, alle rommakers kunnen het weer anders noemen). Ook onder Windows zit deze instelling (mits ondersteund). Bij de Intel Chips zit hij dan in het instellingen menu van de Intel grafische kaart, bij Nvidia en AMD onder het menu van hun instellingen. Let op, alleen de grafische core die in de i3/i5 en i7 zit heeft deze optie (genummerde Intel HD Graphics, zoals de HD4400 in veel i3 modellen). Alle andere Intel processoren hebben Intel HD Graphics (zonder nummer). Dit geldt dus voor alle Atoms, Pentiums en Celerons. Ook de Android apparaten met een intel chip of Windows Tablets (tenzij met i3/i5 of i7) hebben deze optie niet!.

Back to Top