Mini ITX en Thin Mini ITX

Mini ITX zijn kleinere moederborden, oorspronkelijk zeer low power, maar inmiddels wel krachtiger. De borden meten 17×17 cm. Ze hebben een gewoon IO Shield en worden normaal gewoon gevoed door 24 pins ATX. Omdat ze niet heel veel stroom verbruiken zit in veel ITX kastjes een verloop van 19 Volt naar 24 pins ATX. Op deze manier kan het systeem gewoon aangedreven worden met 19 Volt. Zwaardere ITX systemen gebruiken een normale ATX voeding. Deze borden passen dus ook zonder enige aanpassing in een ATX of Micro ATX kast. De standaard in ITX is niet heel strikt en je ziet hier veel eigen aanpassingen van de fabrikant. Altijd oppassen bij het bouwen of alles past.

Thin Mini-ITX is het wat beter gereguleerde broertje van mini ITX. De Kenmerken:

  • Zelfde 17×17 maatvoering.
  • IO Shield is half zo hoog. Veel borden worden ook met een full IO Shield geleverd (maar niet altijd!)
  • Voeding rechtstreeks op het bord middels externe voeding, later meer hierover.
  • Vaste plek voor de cpu, maakt passief koelen mogelijk (gebruik van de kast als heatsink). Controleer wel of het bord op de compatibiliteitslijst staat voor die behuizing. Kleine afwijkingen in de maat maken soms de plaatsing onmogelijk (bv een geheugen slot wat in de weg zit).
  • Voeding van de IO (harddisk/SSD/DVD) geschiedt via het mainboard, niet via de voeding zoals bij gewoon ITX.
  • Veel vaker een aansluiting voor mSATA of straks M2. Let op! zit er niet altijd op!
  • Als een full IO-Shield is meegeleverd past ook dit bord in een gewone ATX of Micro ATX kast, of natuurlijk een ITX kast. Bij de ITX kast wordt de omvormer niet gebruikt, bij een ATX kast blijft de voeding leeg.

Voeding geschied dus met een externe voeding. Let op of deze plug ook ook bij de voeding zit die u kiest. Externe diameter 7.4 mm, interne diameter 5.1 mm en 12 mm diep (Vaak bekend als HP / Dell tip). Het wattage hangt natuurlijk af wat er in de kast zit, net als bij een gewone pc. Een bordje met een Atom erop zal prima met 65 Watt uit de voeten kunnen. Meer mainstream processoren hebben aan 90 watt voldoende. Omdat thin mini ITX kasten leveranciers niet weten wat er in gaat komen leveren ze vaak een 120 watt of zelfs 150 watt adapter mee. Aangezien de meeste thin mini ITX kasten niet veel meer aan kunnen dan een 65 Watt TDP processor is 90 watt voldoende. Vaak is niet alleen de kast beperkend, veel bordjes kunnen niet veel meer dan 65 Watt aan de cpu leveren. Zeer ruim gerekend 20 Watt voor overige onderdelen (SSD en Chipset) en 90 Watt is nog steeds voldoende.

Back to Top