Mediacenter

In deze blog zal ik wat info geven over een mediacenter.

Lees ook:

http://blog.warboutdistributie.nl/keuze-hulp-giada-modellen/

http://blog.warboutdistributie.nl/android-sticks-en-mini-pcs/

http://blog.warboutdistributie.nl/kiezen-voor-linux-nas-openmediavault/

voor meer achtergrond informatie.

Van te voren is het handig te bedenken wat u allemaal mogelijk wilt maken met uw mediacentrum computer. Vaak gaat het om foto’s, video en muziek. Ik schets hier een paar kenmerkende scenario’s.

U heeft net een mooie nieuwe TV gekocht, compleet met appstore. U komt er echter snel achter dat ook anno 2014 de verwerkingskracht van de processor die de apps op uw tv aanstuurt bij lange na niet krachtig genoeg is. Netflix duurt eindeloos voor het laadt en een foto of video van een computer laten zien is al helemaal een ramp. Gelukkig zijn hiervoor heel betaalbare oplossingen.

In alle gevallen gaan we er vanuit dat uw data op een NAS staat (zie het Open NAS artikel). Ook kunt u de data op een computer zetten, maar deze moet dan altijd aan staan.

Een goedkope en krachtige oplossing is de Rikomagic RK902II. Deze android mini-pc maakt gewoon contact met uw NAS en is meer dan snel genoeg om al uw foto’s, video’s en muziek af te spelen. Hiervoor installeert u de Kodi (voorheen XBMC) en u kunt alles afspelen. Het instellen van Kodi zal in een toekomstige blog behandelen en dan hier linken. Ook kunt u gewoon de Neflix app installeren. Dit alles met de meegeleverde IR afstandsbediening of 1 van de vele soorten airmuizen of keyboards. Ook kunt u de boel met een smartphone bedienen. Ook android spellen kunnen nu gewoon op de TV gespeeld worden.

Voor wie nog meer wil is een Giada met een i3 of hoger een perfecte oplossing (zie ook het artikel over de Giada’s, minimaal i3 is nodig voor het goed afspelen). Hierop kan natuurlijk gewoon Windows met eventueel daarop weer Kodi. Ook kan Openelec gebruikt worden. Dit is een linux versie met daarop Kodi. Zeer snel en geen windows licentiekosten. Bij een echte computer is het ook makkelijker om een grote harddisk in te bouwen (op dit moment 2 TB) en daarop alle data te zetten.

Back to Top