NAS Openmediavault met Giada GT400

Met een NAS (Network Attached Storage) kunt u uw bestanden in uw eigen netwerk opslaan. Ideaal voor backups of toegang te bieden tot uw bestanden op meerdere computers / locaties. Ook kan een NAS ingezet worden om andere functies binnen uw netwerk aan te bieden zoals het automatisch downloaden van bestanden, het omzetten van videoformaten voor diverse afspelers en nog veel meer. Net als bij computers worden de mogelijkheden van een NAS in grote mate bepaald door de processor.

Voor een lichte instap NAS kiezen we gewoon voor een kant en klaar model. Deze hebben maximaal 2 schijven en zijn uitgerust met goedkope ARM processoren. Deze voldoen prima voor het centraal opslaan van wat bestanden. Zodra je veel grote bestanden gaat lezen (met meerdere gebruikers tegelijk) of meer wilt doen met de NAS loop je tegen de beperking van de processor aan. Transcoderen (het omzetten van mediabestanden on the fly naar een ander formaat zodat bv je televisie ze kan afspelen) kun je wel vergeten.

Ook kun je een NAS zelf bouwen kies als besturingssysteem Open Media Vault. Als basis gebruiken we dan een Giada GT400. Dit is een behuizing die er als een gewone NAS met 4 bays uitziet, maar onder de motorkap is dit een gewone PC met een Celeron 1037U als kloppend hart. Naast de 4 bays kan er ook een mSATA module in en die gebruiken we in dit voorbeeld voor de installatie van OMV

Het installeren is heel makkelijk. Gewoon hier de ISO ophalen en op USB stick zetten of op CD (uitleg voor USB stick staat ook op die pagina). Op dit moment is de installer v.2.1. Volg de installatie, spreekt voor zich. Tijdens de installatie moet er een monitor en toetsenbord aan de machine zitten, later is dat niet meer nodig, dan is alleen netwerk voldoende. Aan het einde van de installatie laat hij meestal het ip adres zien waar de NAS op zit, onthou dit. Laat hij het niet zien, gebeurt soms, zoek het dan op in de DHCP lease lijst. Open dan op een computer in het netwerk een browser en geeft het ip adres van de NAS in. Inlog is admin en openmediavault. Pas dit natuurlijk aan. Ik raad aan om nu gelijk de NAS op een vast ip adres te zetten. Vergeet dan niet ook de DNS servers op te geven.

Belangrijk is om nu eerst alle updates te installeren. Doe dit tot er geen updates meer zijn. Installeer dan de OMV-Extra’s plug in vanaf hier. Dit voegt het tabblad OMV-Extra’s toe. Kies hier op het tabblad kernel om de backport kernel toe te voegen. Dit staat een tijdje te installeren. Kies dan ook deze backport kernal als de opstart kernel. Doe dan nog even een rondje updates. Start hierna de NAS opnieuw op. Deze NAS gebruikt een zeer behouden kernel. Omdat we redelijk nieuwe hardware hebben is deze backport nodig om alle nieuwe hardware ondersteuning toe te voegen.

Via de OMV-Extra’s zijn er een paar zeer interessante plug-ins beschikbaar. Hieronder bespreek ik de meest belangrijke standaard plug-ins en die van OMV-Extra

-Samba: Hiermee deel je mappen zodat ze binnen het netwerk beschikbaar zijn. Zowel Windows en Linux kunnen hierbij. Ook kunnen Android telefoons met de juiste app hier gewoon bij.

-OwnCloud: Zie het als dropbox, alleen staan de bestanden op je eigen systeem. Geen bestanden in Amerika, maar gewoon op je eigen NAS

 

Back to Top