HDMI en DisplayPort Versies

upd: 21-8-2014

HDMI 1.3 is de oudste versie die je nu nog actief tegenkomt. Dit is de absoluut minimale eis waar HDMI kabels aan moeten voldoen.

HDMI 1.4 voegt als belangrijkste punt 3D en Netwerk toe. In principe werkt een 1.3 kabel met HDMI 1.4 inc. 3D, alleen werkt het Netwerk (ethernet) niet. 4K kan maar op max 30 fps. Op dit moment voldoet bijna alles aan deze standaard. Om veilig te zijn altijd minimaal een HDMI 1.4 kabel gebruiken.

HDMI 2.0 is nodig voor de ondersteuning van 4K op 60 fps. Alle onderdelen van de keten moeten aan de standaard voldoen (dus bron, kabel en scherm).

HDMI kan met een passieve (goedkope) converter worden omgezet in DVI (alleen digitaal). Natuurlijk heb je dan geen audio meer. Omzetten naar VGA kan alleen met een dure actieve adapter.

DisplayPort gebruikt op dit moment meestal versie 1.2. Dit ondersteunt alle gangbare resoluties. Normaal kun je DisplayPort alleen omzetten naar HDMI of VGA met een dure actieve adapter. Uitzondering zijn de DisplayPort apparaten die aan DP++ voldoen. Dan kun je het signaal omzetten naar HDMI met een goedkope passieve adapter. Dit is wel max 1080p. Gebruik voor hoge resoluties altijd een native aansluiting (dus HDMI op HDMI of DisplayPort op DisplayPort). Omzetten naar VGA moet altijd met een actieve adapter.

Helaas vermelden sommige leveranciers er niet altijd bij dat hun DisplayPort DP++ is. Soms staat er DP/HDMI bij de DisplayPort dit is dan ook vaak DP++.

DisplayPort kan vanaf versie 1.2 ook werken met meerdere monitoren op 1 aansluiting. Dit kan met een DP hub of monitoren die weer een uitgang hebben (daisy chaining).

DP1.1 zie je soms wel op kaarten/systemen die meerder DP poorten hebben. Vaak zijn er dan 2 DP1.2, de rest 1.1. Resolutie is iets lager bij 1.1, geen daisy chaining en ook geen 3D support.

DP1.3 komt nu langzaam op, nog hogere resoluties en compatibel met HDMI 2.0.

Het lijkt dan ook vreemd dat er geen TV’s ed met Displayport worden uitgerust. De reden hiervoor is simpel, DP ondersteunt maximaal 3 meter kabel, HDMI 10 meter. De kabel is dus vaak tekort voor bij de TV. Voor computers is dit meestal geen probleem.

Van de volgende modellen van Giada hebben we de poorten gecontroleerd:

i57: HDMI 1.4 en DisplayPort 1.2 DP++

F300: oude model: 2 x DisplayPort 1.2 DP++, nieuw 1 x HDMI 1.4 en 1 x DisplayPort 1.2 DP++

Back to Top