Game PC eisen

Een zeer belangrijke reden om een computer telaten assembleren in plaats van een standaard systeem te kiezen is om hem in te zetten als Game-PC. Wat zijn nu de eisen voor een Game PC? Het internet is vergeven van websites die zich hier geheel of gedeeltelijk op richten. Wil je alle ins en outs weten is hier genoeg te vinden. In dit blog zal ik wat info geven voor de gewone gamer die regelmatig een leuk spel wil spelen op goede kwaliteit. Configuraties voor overclocking of machines met meerdere videokaarten ga ik niet behandelen.

Wat heb je nodig?

Ten eerste een HD monitor. Minder geeft geen mooi resultaat. Een configuratie met een monitor met zeer hoge resolutie (bv 2560×1440) vraagt zeer veel van de computer en ga ik hier niet behandelen. Neem bij voorkeur een model met een HDMI ingang (of DVI).

Natuurlijk zullen er mensen zijn die nog prima kunnen spelen met Celeron of Pentium processor, maar wij raden minimaal een i5 aan. Zeer lichte spel machines zouden nog met een i3 kunnen werken, maar dit is meestal te licht. Dit betreft dan wel desktop modellen, mobiele of laag voltage processoren zijn anders ingedeeld. Zie hiervoor mijn blog over de Giada Mini-PC’s. i7 processoren zijn bij spellen vaak niet eens heel veel sneller dan een i5. Pas bij de topklasse videokaarten zou ik naar de i7 overgaan. Investeer dan liever iets meer geld in de videokaart.

Om veilig te zitten raden we 8 GB geheugen aan. 4 GB zal vaak genoeg zijn, maar niet altijd. 16 GB levert zeer zelden betere prestaties. Harddisk of SSD maakt voor een spel niet veel uit. Met een SSD zal een het spel of een nieuw level wat sneller laden, maar tijdens het spelen maakt het geen verschil. Gezien de lage prijzen van een SSD zal bij dit soort duurdere machines vaak wel een SSD geplaatst worden. De meeste spellen zijn behoorlijk groot. Je moet dus een flinke SSD plaatsten (minimaal 240 gb, liever 480 GB) als je alles van SSD wilt laden. Neem je toch een kleinere SSD (120 GB) dan kun je een grote HDD in het systeem plaatsen voor de games. Alleen windows start dan sneller op. De games komen dan dus van een harddisk en laden niet sneller.

Dan het belangrijkste: de grafische kaart. Alle processoren vanaf de i3 hebben tegenwoordig een heel aardige grafische kern. De Intel HD4400 tot 5300 komen steeds beter mee. Koop je een pc echter als een games machine dan blijft een losse videokaart nog aan te raden. Dus met een 4400 kun je best even spelen als je wat detail omlaag zet, maar is dan geen game pc. De grootste spelers voor videokaart processoren zijn AMD of NVidia op het games gebied. Wij kiezen zelf voor Nvidia, al jaren lang goed met zijn driver ondersteuning en stabiel. Nvidia heeft een hele reeks, 720, 730, 740, 750, 750ti en verder. Bij de instap kaarten is het verschil tov onboard graphics vaak erg klein, daarom slaan we vaak een model over. Ook zijn de kaarten er vaak met meerdere geheugen configuraties. Heel veel geheugen op een instap kaart heeft weinig zijn. De kaarten met de naam GT zijn instap, GTX modellen zijn de echte game kaarten.

GT720: Instap, nauwelijks sneller dan Intel HD 4xxx. Vaak alleen gekozen voor extra monitor aansluitingen.

GT740: Zeer licht gaming, met een i3 of i5. Vraagt niet heel veel stroom.

GTX750Ti: Echte gaming kaart. Met een i5 een prima betaalbare game oplossing.

GTX760:  Gecombineerd met een i5 of i7 voor de wat meer veel eisende gamer. Kan ook de zwaarste spellen nog aan.

GTX970: Nog net betaalbaar, voor hoogste eisen ook voor toekomstige games

GTX980: Duur, al meer voor multi-monitor of 4k monitor.

De voeding is erg belangrijk. Een i3 met G740 zal niet veel vragen en elke goede 300 watt (real power) voeding is al voldoende. Vanaf de GTX750i lopen de eisen op. GTX750i, minimaal 450 watt real power, GTX 760 minimaal 550 watt. Een voeding die aan de EuP2014 eisen voldoet of een 85Plus keuring heeft is wel aan te raden, deze zijn efficienter en daardoor koeler, immers: minder geluid van de fan!

Het onboard geluid is tegenwoordig van uitstekende kwaliteit en voldoet voor deze games machines.

Kort samengevat:

Af en toe gamen: Epsilon Deluxe met GT740 of GTX750Ti (en 4 gb extra) voor instap serieus gamen

Vaak gamen: Epsilon High-End met GTX760 of hoger voor de hard-core gamer

 

 

 

 

Back to Top