eScan SMB installeren met clients buiten interne netwerk (thuiswerkers)

Het is prima mogelijk om eScan SMB te gebruiken met computers die bij medewerkers thuis staan. In principe hoeft de client slechts 1x gedurende de licentieperiode contact te maken met de server waarop de console van SMB staat. Hij haalt dan de licentie op en is klaar voor de hele duur van die licentie.  Als de console server niet beschikbaar is haalt de client gewoon de updates op bij eScan. Vaak is dit handig te combineren met een 3 jaar licentie, dan heb je er niet zo vaak werk van. Meestal zul je de medewerker wel met teamviewer o.i.d. moeten helpen met de installatie.

Hoe krijg je dit contact voor elkaar:

  • Gewoon 1 keer de laptop in het lokale netwerk hangen en de client software ophalen via: http://servernaam:10443. Installeren en 1x laten updaten voor de licentie. Geen instellingen nodig. Voornamelijk handig met laptops van mensen die vaak op kantoor komen.
  • VPN maken naar het zakelijk netwerk. Je moet de installer dan wel even aanpassen door deze commandline mee te geven: /updateserver=[Server-name],[Server-IP]. Doordat de computer in een ander subnet zit ziet hij anders de server niet.
  • De website van eScan naar buiten publiceren. Dit levert wel allerlei beveiligingsproblemen op. Ik raad dit dan ook af. Mocht het echt perse op die manier moeten zou ik het alleen even aanzetten ten behoeve van de installatie en direct weer uit. Ook hier moet je de commandline gebruiken. Dit is dan natuurlijk wel het externe ip adres.

Back to Top