Android Sticks en Mini PC’s

-aangepast eind december 2014

In deze vrij uitgebreide blog een heleboel informatie over android sticks en mini pc’s. Een groot deel hiervan gaat ook op voor tablets en telefoons met het android besturingssyteem.

De firmware waarmee de meeste android apparaten wordt uitgeleverd loopt erg ver achter. Zorg ervoor dat je de laatste update gebruikt!

Bij het updaten worden op dit moment 2 systemen veel gebruikt:

AllWinner: gaat via SD kaart. Niet alle sd cards werken

Formateer deze van te voren (en achteraf om problemen te voorkomen met de sd formater van sdcard.org: https://www.sdcard.org/downloads/formatter_4/)

RockChip, via mini USB op pc. Dit werkt op dit moment niet met Windows 8.1update. Ook Windows 8 is vaak lastig. Gebruik windows 7 (en voor extra gemak zelfs 32 bit, al werkt 64 bit vaak prima)

Gelukkig krijgen na een bepaalde firmware versie de apparaten vaak ook ondersteuning voor OTA update (over the air, dus via het netwerk). Vaak moet je nog wel eerst naar een nieuwere versies gaan via de oude methode. Nieuwe modellen/batches zullen wel met OTA standaard gaan verschijnen.

Er zitten een aantal apps in de ROM gebakken. Deze zijn inmiddels ook verouderd (ook na flashen nieuwe ROM!).  Gebruik je Google account en update de apps via de playstore. Er worden op die manier inmiddels ook api/platform updates aangeboden en is dus echt belangrijk.

In de rom van veel sticks zit ook XBMC (of Kodi) dit is altijd een oudere versie, v12 werkt helemaal niet goed met android. v13 wordt nu ook vervangen door v14 en heet dan ook niet meer XBMC maar Kodi. Haal altijd bij Kodi.org de nieuwste APK op en installeer die! Huidige versie is Kodi v14.0 Release Candidate 3.

Er wordt veel reclame gemaakt over het afspelen van full-hd. Hier zitten nogal een paar haken en ogen aan. Uitgebreidere uitleg onder, korte versie, hou het bij 720p tenzij je de nieuwste generatie gebuikt (MK902II, V5, MK12, MK80)

De huidige chinese sticks/tablets zouden in principe 1080p of hoger moeten kunnen afspelen. Hier zijn wel een aantal mitsen en maren bij:

-De meeste sticks hebben alleen WiFi, de antenne is vaak niet meer dan een kleine paperclip, ook nog dicht bij het mainboard. Ontvangst matig. Er komen nu ook boxen en sticks met externe antenne, is al iets beter. De android boxen bieden ook wired LAN. Tot 1200AC mature is en op dit soort producten komt zal LAN de aanbevolen optie zijn voor HD streamen. Dit geldt ook bij gewone computers.

Diensten als Netflix passen dynamisch de bitrate en resolutie aan aan de beschikbare bandbreedte. Haal je via een Netwerk Share een hoge kwaliteit film op moet er verschrikkelijk veel meer naar de speler. Let op, in china kunnen ze geen Netflix krijgen en kunnen ze dus ook niet met Netflix testen.

Behalve de SOC’s die eind 2014 of later zijn uitgekomen (bv RK32XX of AllWinner A80) is de CPU niet krachtig genoeg om op brute kracht HD af te spelen. Natuurlijk kunnen ze het wel zoals de reclame ervoor zegt, maar alleen als alles optimaal gecodeerd is en de juiste bitrate heeft. Behalve de demo filmpjes komt dat in de praktijk zelden voor.

Welke processoren zijn er en waar moet je rekening mee houden

RockChip:

RK3066: Dual Core A9, Quad Core Mali 400 GPU. Redelijke CPU, alleen de Mali 400 blijft wat achter (qua prestaties vergelijkbaar met samsung sii telefoon, al is die iets beter geoptimaliseerd)  oa mk802 iii series en mk602

RK3188: Quad Core A9, Quad Core Mali 400 met wat opgevoerde klok. Wederom zwakke Mali, de extra cores kunnen wat compenseren, maar niet genoeg (qua prestaties vergelijkbaar met samsung s3 telefoon, als is die iets beter geoptimaliseerd)

De Samsung s2 en s3 waren telefoons met een display van 800×600 dus niet de 1080p wat de android sticks moeten kunnen. Oa de rk mk802iv en mk902

RK3288, lost dit alles op door moderne CPU en GPU. Dit zou ook 4K moeten kunnen maar nog niet getest, ik verwacht dat het zelfde opgaat als HD voor de vorige generatie. In theorie prima, in de praktijk minder. Alle HD materiaal gaat prima en ook games geen probleem.

Quad Core A17, Quad Mali T624 en apparte 2D processor, qua hardware redelijk te vergelijken met een Samsung s4 telefoon.

AllWinner:

A10, Single Core A8 Single Core Mali 400, vergeet video maar in normale kwaliteit

A20,  Dual Core A7, Dual Mali 400, nog iets onder de RK3166, HD materiaal zeer moeizaam

A31, Quad A7, Dual PowerVF SGX544. Blijft qua cpu wat onder de RK3188 maar wel betere video. Totaal plaatje ongeveer gelijk RK3188 (mele m8)

A80, 4×4 core, 4 snelle A15 cores en 4 langzame maar zuinige A7 cores. Met name handig voor telefoons (sticks hangen immers aan het net en wattage is zo laag dat dit niet gaat uitmaken). Als hij weinig te doen heeft werken de a7 cores (weinig stroom), wordt het druk schakelt hij over naar a15 cores (veel prestaties). Gekoppeld aan morderne PowerVR G6230. Qua prestaties dik boven de S5

Amlogic:

S805: Low Power A5 dual core gekoppeld met mali-450. Erg langzaam, maar wel heel zuinig

S812: Quad Core A9 met mali-450. In principe oude generatie, maar erg ver geoptimaliseerd. Presteert daardoor zeer goed met een lage prijs.

De laatste generatie chinese soc’s dichten dus het gat redelijk met huidige aanbod van bv Qualcomm (snapdragon) en Samsung (Exynos).

Met name de sticks moeten nog wel eens terug klokken omdat ze te warm worden (de arm chips schakelen hun klok omlaag als ze te warm worden). Betekent dus dat een film of spel bij het starten wel loopt, maar na even draaien gaat stotteren of langzaam wordt. Is wat minder bij de android boxen omdat hier wel ruimte is voor een heatsink. Sommige sticks hebben inmiddels ook iets van een heatsink, maar minder ruimte daarvoor. Verder zitten ze achter de tv waar het vaak al wat warmer is.

De android kastjes zijn aan te raden vanwege deze extra koeling, de lan aansluiting en de overige aansluitingen die de sticks moeten missen zoals audio uit of spdif uit.

Door het grote beeld waarop de sticks worden gebruikt vallen foutjes veel meer op. Op een telefoon met max 5 inch of tablet met max 10 inch vallen kleine beeld fouten of stottering minder op.

Dan is er nog de issue van de verschuivende knoppen (oa bij XBMC) door de soft toetsen die bij de meeste androids onderaan in beeld staan:

1st en mooiste: android 4.4, deze geeft nu eindelijk de mogelijkheid de bar te laten verstoppen. Oudere sticks werken echter met android 4.0/4.1 of 4.2. De Rikomagic mk902 en latere batches 802mkIV hebben inmiddels een update naar 4.4 klaar staan (de eerste mkIV’s gebruiken de realtek rtl8188. Latere versies gebruiken broadcom ap6210. De update werkt wel op de oude sticks, maar dan heb je geen wifi en dus eigenlijk onbruikbaar).  De nieuwe modellen met oa de RK3288 zijn uitgerust met android 4.4. Oudere versies zullen geen officiele update krijgen. Soms zijn er wel on officiële roms maar daar werkt soms niet alle hardware

2de: software om de bar te verbergen, als https://play.google.com/store/apps/details?id=de.tsorn.FullScreen

Werkte prima, resolutie van xbmc is dan ook 1920×108 en niet 1920×1032. Knoppen zitten op de plek waar verwacht.

Inmiddels zijn de meeste nieuwe android players zo ver dat het geen probleem meer is. Geld dus met name voor oudere versies.

Wat krijg je nu met de nieuwere versies van Android (ik meld natuurlijk alleen wat er toe doet voor stick gebruikers, voor alle zaken kijk maar op de wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Android_version_history)

4.0  eerste moderne Android, geschikt voor Tablet en stick

4.1 Hierbij is flink gewerkt aan het soepel laten lopen van de UI (user interface).

4.2 Ondersteuning van Miracast

4.3 Ondersteuning Bluetooth 4 (zou handig kunnen zijn voor afstandsbediening). OpenGL 3.0 ondersteuning voor betere games. 4K support (laten we eerst maar eens zorgen voor 1080p). 4.3 kom je niet veel tegen op de sticks, het is of 4.2 of 4.4.

4.4 Werkt nu ook met heel weinig RAM (meer voor cheap tablets). Verbergen van de status bar/softbuttons mogelijk.

5.0 Net uit maar nog niet op sticks gezien. Te vroeg om de impact op de sticks te bepalen. Zal ver in 2015 worden voor dit duidelijk wordt.

Courante modellen (het getal is de antutu benchmark score):

MK902II mini-pc (RK3288 Quad Core, 2 GB RAM): snel 35729. Netflix werkt goed, Kodi ook. Al heel even op de markt, heeft al de nodig updates gehad en dus snel en stabiel. Aanrader!

V5: de MK902II in stick vorm. (R3288 Quad Core, 2 GB RAM) 33278. Iets minder uitgangen maar wel flink kleiner. Wordt wel behoorlijk warm door stick vorm. Ingebouwde antenne.

MK80 en MK80 Plus: Allwinner A80 met 2 of 4 (Plus) GB RAM. Ram maakt niet uit in de benchmark, zou met toekomstige benchmarks of geheugen hongerige apps kunnen gaan uitmaken (in combinatie met Android 5). 53580! Op dit moment nog probleempjes met Netflix, wordt binnenkort opgelost met een nieuwe rom. Zou ook 4K moeten doen, maar door gebrek aan 4K schermen niet getest. Super snel als de nieuwe rom de kleine problemen heeft opgelost een super aanrader. Zal met Android 5 pas helemaal tot bloei komen.

MK05: Amlogic S805 1 GB RAM, 16897. Erg langzaam, crasht met Netflix. Prima te gebruiken voor digital signage met stilstaande beelden.

MK12, Amlogic S812, 2 GB RAM, 32182. Snel en goedkoop. Netflix stottert de eerste paar seconden even, maar is dan ok, zal in nieuwe rom worden opgelost. Prima prestaties voor mooie prijs.

MK902, snelste van de “oude generatie” max 720p, 23192. Stabiel.

Veel info te vinden op:

http://chinagadgetsreviews.blogspot.ro/

officiële rikomagic roms

http://www.rikomagic.co.uk/support.html

mele m8 forum

http://forum.mele.cn:81/viewforum.php?f=16

Back to Top